Detall interior Etnogràfic Campos

Miquel Ballester Julià

Campos (Mallorca) 1969. Arquitecte Tècnic (UIB, 2009). Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió, de la branca d’Arts i Humanitats (UIB, 2015). Doctor en Història de l’Art (UIB, 2018), Membre del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós (CPAR) (UIB 2015). Professor associat de la UIB des de 2009-2019.

Com a professor ha impartit les assignatures de Construcció Tradicional, Sistemes tradicionals de construcció i Projectes de rehabilitació). Professionalment, ha treballat com ajudant d’arquitecte (1988-1992), com a administratiu de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Campos (1992-2009).

Actualment, des de l’1 de desembre de 2009, és funcionari d’administració especial, nivell A2, de l’Ajuntament de Campos, com a arquitecte tècnic municipal.

Des de 1992 Ha publicat diversos articles sobre arquitectura i construcció a publicacions locals de Campos. Dins l’àmbit de Mallorca, ha celebrat conferències relacionades amb l’arquitectura.

És coautor i autor de diverses publicacions dins l’àmbit de la història local de Campos.

Amb relació a publicacions d’àmbit més general:

Com a coautor:

  • Entre poc i massa sa mesura passa (2002).

Com autor:

  • Habitatges tradicionals: Característiques arquitectòniques, tipològiques i constructives dels habitatges en sòl rústic a Mallorca. 2013 (1ª edició) 2015 (reedició). Edicions UIB.
  • Els materials de construcció a Mallorca. La documentació històrica (segles XIV-XVIII), 2017. Edicions Lleonard Muntaner.
  • Evolució constructiva de la Catedral de Mallorca: Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica (1570-1630). 2020. Edicions UIB.
Detall interior Etnogràfic Campos

Pel que fa a l’etnografia ha seguit la tradició familiar començada pel seu pare, d’apreciar i col·leccionar objectes antics pertanyents a la cultura popular mallorquina. Aquest interès per les coses dels nostres padrins vinculades a l’etnografia, el va acostar, essent ben jove, a entitats culturals locals i a través d’elles va ser comissari de moltes exposicions temporals de caràcter etnogràfic, amb objectes deixats a mode de préstec per diferents famílies de Campos. Haver de desmuntar aquestes exposicions i tornar a dispersar els objectes que tant havia costat localitzar i aconseguir en préstec, va fer que es plantegés començar una col·lecció pròpia.

Detall interior Etnogràfic Campos

Originàriament, es va centrar en els pesos i mesures de Mallorca d’abans del sistema mètric, que més endavant va ampliar amb una col·lecció de ceràmica comuna, utilitzada a Mallorca dels del segle XVIII fins a l’actualitat. Finalment, va començar a col·leccionar eines d’oficis i objectes de la casa mallorquina. S’ha nodrit d’antiquaris, mercadets d’antiguitats, i donacions de particulars. S’ha format a través del màster de gestió de patrimoni cultural , per poder oferir una mostra de la col·lecció que ha recollit, dotant-la d’un contingut científic i tècnic. En tot moment ha procurat donar un missatge coherent, tant per l’ordre de les temàtiques com per la seva cronologia, procurant completar al màxim tots els elements que formen cadascuna de les seccions.

És un investigador de l’etnografia de Mallorca més enllà d’on arriba la memòria viva, acudint a tota mena de publicacions temàtiques de diferents autors, així com als arxius, especialment els llibres de fàbrica de la Catedral de Mallorca, com també diferents inventaris post-mortem, dels quals se’n pot treure molta d’informació relativa als objectes de la casa mallorquina. Ha visitat molts de museu etnogràfics i de les ciències d’Espanya, d’arreu d’Europa i del món, aprenent de les diferents maneres que hi ha per mostrar o valorar el patrimoni cultural.